Friday, 7 December 2012

#salam pelayaran 2

.
 
 WHY SEAFARER??

People keep asking me why you become a seafarer?? And since then..I keep asking myself why they keep asking me like that? It is wrong for a woman to become a seafarer? It isnt possible your CAPTAIN is a woman? HUH! Then the question come back to me again.. Fara,why do you want to be a seafarer?? I am asking myself,why you didnt accept lawyer course in UIA? Not bad right? HAHAHAHA... It is not about money,but it is about where my soul want to be.. i pray to Allah then.... YEAH!!! Positive to Akademi Laut Malaysia. So, this is the time for me to prove to everyone especially a guy out there that a woman also can be a seafarer...
...............................................................................................................................................


Dah berzaman baru la nak update blog nih.. bizi sungguh! masuk port,tak terpikir langsung nak update blog ni.. calling2 jew keje..hehehe..



wit kema 



minum dlu..

 
Now,saya nak cite sikit2 pasal kapal pertama saya,JM GAGAH 2 milik Jasa Merin..
(Gagah la sgt!)

kapal saya.



captain kata ni twilight zone..


Untungnyer saya disini coz dapat ship crew yang sgt baik.. Tapi still tak lupa yg naik kapal untuk belajar.. bukan untuk honeymoon ye.. hikhik kalo nak honeymoon,naik star cruise la.. hahaha




adventure ckit..




kema..


FIRST SHIP<FIRST EXPECTATION<GOOD

navigation equipment..



Rasa nak naik kapal ni setahun with my buddy = Akmar Othman. banyak yang kiteorg pelajari atas kapal ni.. dari buat documentation hingga ship maintenance (painting and shipping). Selama inijuz teori jew kat ALAM,then bile sampai tuk praktikkan benda uh,aduh!! susah gler! contohnye principle of navigation macam Azimuth,Amplitude,Sunrise,Sunset, dan jugak chart work... rasanye teori lagi senang... :'( Second officer la jadi mangsa kami curi ilmu.. "AKMA! FARA! RULE 6 SEKARANG!" ambooi! jam tu jugak dia suh kita baca rule... tabik la second! hahahaha...



anak didik second mate..




azimuth circle..




sextant..


THANKS TO ALL SHIP CREW ESPECIALLY MY SECOND MATE,CHIEF OFFICER AND CAPTAIN!! ^_^


first ship crew..




*** Second,thanks tuk nasik goreng pedas uh.. sangat2 sedap tapi   
       menangis saya dan kema makan..huh! masuk tandas tah berapa 
        kali tah..



:: GRACIAS ::

Sunday, 4 November 2012

# salam pelayaran 1

.
 
 
 
lah.. ingatkan naik kapal hari nih.. rupanya pada 6 hari bulan nih..huhuhu.. so,fara dengan kema ada la masa tuk pergi melancong bandar Kemaman nih..hehehe tadi lupa pulak bawak sijil2 BST! huhuhu.. nasib baik tak payah balik rumah,ayah postkan jew.. jauh oohh!! so,tadi buat marine medical kat Klinik Ramli dan Adibah.. :) sebelum uh,kiteorg makan kat KFC dlu.. nak kongsi sikit tentang cara kema makan nih..hehehe



tu dia



Akmar Othman



nih waktu petang..so waktu malam kami ronda2 Kemaman.. tapi sayangnye banyak kedai dah tutup.. huhuhu.. sedih..

so kiteorg singgah kat sebuah kedai nih tuk makan malam.. selekeh gler kuar coz memang tak bawak bj cantik2 pun..hehe juz bawak baju tuk onboard jew.. hehehe so dengan selekeh2 uh kiteorang gi makan dekat2 dengan hotel jew.. :)



secret





dah la mengidam



kema pilih air apple kasturi.. masam!!!
 


choco ice bland



mee curry



kema makan tom yam kung



saya punya.. yummy2




*** Kema,makan banyak2!! hehehee plan nak makan apa ecok..hehe
 
 
 
 
 

:: GRACIAS ::

Tuesday, 30 October 2012

❥ sayōnara anata ❥

.
 
 
 SAYONARA pembaca2 ku.. sayonara uh maksudnye selamat tinggal dalam bahasa Jepun..hah? ape? kenapa sayonara?? panjang ceritanya..hehehe.. ishk! mana bole nak pendek2 kan.. suke2 aty jew.. okeyla2.. sebab pembaca yang saya sayangi sekalian,saya pendekkan lah ceritanya ye.. ^_^ actually,saya nih seafarer.. bakal bekerja di laut.. saya student Akademi Laut Malaysia.. 





how to plan voyage


melukis plan kapal 



hah! bekerja keras..


kenangan yang terindah




smart tak??



only the best girl can sail with the best man!



kami jugak PALAPES TLDM ALAM



kami telah buktikan kami bole!




me with uniform! putih suci.. = ='

muka ganas tak?? hehe.. fara dah setahun dalam ALAM.. setahun study,setahun praktikal atas kapal,then setahun ag study as senior.. ^0^ lalala~ senior??? !_! anyways.. sekarang dah dapat kapal tuk praktikal.. :) minggu depan insyaAllah,jika takde apa2 halangan,berlepasla saya bersama nahkoda2 kapal.. cheh! kapal apa??? korang nih banyak tanya lah! kapal dagang.. kapal tanker kew,kapal supply kew,kapal LNG kew,kapal LPG kew,kapal container kew,kapal layar?? dah3!! mengarut korang.. tu antara jenis2 kapal yang bdk ALAM naik.. ada byk lg..tapi fara naik yang ni nanti..◕‿◕




MV JM GAGAH2..

tak besar pun kapalnye.. milik Jasa Merin Sdn.Bhd. kapal supply.. ^_^ nak taw kapal supply uh ape? bak kata senior kiteorg,carik sendiri (google). hehehe.. annoying tak fara nih?? :0 pukul 11.30 a.m pagi tadi, Pn.Suriani dari Jasa Merin call then dia cakap.. nur faraain binti shaharudin, anda telah dapat kapal dan diminta lapor di pejabat Jasa Merin,Kemaman,Terengganu dengan Akmar Othman pada Ahad nih.. kapal yang akan anda naiki ialah kapal JM GAGAH 2. jadi siapkanla medical checkup dan barang2 anda...tu la sebab2 fara nak ucapkan sayonara kat korang sume yang sudi membaca nih.. sebab korang baik..fara bg bunga kat korang!! ✿ thanks2!! :) nak tanye apa2 tentang ALAM,tanya lah.. sedia menjawab.. :p





I LOVE YOU!!



P/S *** 
      *** kepada ladies ALAM,2013 jom ke bandung!!! shopping!! 
 
 
 

:: GRACIAS ::

Wednesday, 24 October 2012

~sis graduation~

.
 
 
 24 Okt 2012,hari nih saya pergi majlis graduasi MRSM Alor Gajah kali ke-5.. hah! ni la sekolah saya dulu..sekarang nih jadi sekolah adik saya pulak,Nur Farhana.. dia bakal duduki SPM insyaAllah.. jadi korang doakan untuk dia k..semoga dapat result yang terbaik! ^_^ lama tak jumpa cikgu-cikgu kat MRSM nih.. so,rindu sgt kat cikgu2.. terutama Papa homeroom saya,cikgu Fathur Radzi.. :) tak lupa jugak cikgu-cikgu yang mengajar saya.. TeRiMa KaSiH CIKGU!!! ishk..duduk tunggu lama nah so amik2 la gambar.. (bajet kita lak graduasi) hehehe..



flower for my sis

bergaya dgn bunga orang.. lalala~

nak bunga jugak.. =_=

Doakan saya straight As taw..


 
my lovely mom
 



he is my dad

im not single

budak kecik yang suka bergambar

 
  nak jugak


 
 saya lah


 
 hawa


 
 kosong


 
 lost


 
  lantak pi la orang nak kata apa.. :P



*** P/S :  sis gud luck for SPM..do your best ok! ^_^
              
 

:: GRACIAS ::