Tuesday, 30 October 2012

❥ sayōnara anata ❥

.
 
 
 SAYONARA pembaca2 ku.. sayonara uh maksudnye selamat tinggal dalam bahasa Jepun..hah? ape? kenapa sayonara?? panjang ceritanya..hehehe.. ishk! mana bole nak pendek2 kan.. suke2 aty jew.. okeyla2.. sebab pembaca yang saya sayangi sekalian,saya pendekkan lah ceritanya ye.. ^_^ actually,saya nih seafarer.. bakal bekerja di laut.. saya student Akademi Laut Malaysia.. 





how to plan voyage


melukis plan kapal 



hah! bekerja keras..


kenangan yang terindah




smart tak??



only the best girl can sail with the best man!



kami jugak PALAPES TLDM ALAM



kami telah buktikan kami bole!




me with uniform! putih suci.. = ='

muka ganas tak?? hehe.. fara dah setahun dalam ALAM.. setahun study,setahun praktikal atas kapal,then setahun ag study as senior.. ^0^ lalala~ senior??? !_! anyways.. sekarang dah dapat kapal tuk praktikal.. :) minggu depan insyaAllah,jika takde apa2 halangan,berlepasla saya bersama nahkoda2 kapal.. cheh! kapal apa??? korang nih banyak tanya lah! kapal dagang.. kapal tanker kew,kapal supply kew,kapal LNG kew,kapal LPG kew,kapal container kew,kapal layar?? dah3!! mengarut korang.. tu antara jenis2 kapal yang bdk ALAM naik.. ada byk lg..tapi fara naik yang ni nanti..◕‿◕




MV JM GAGAH2..

tak besar pun kapalnye.. milik Jasa Merin Sdn.Bhd. kapal supply.. ^_^ nak taw kapal supply uh ape? bak kata senior kiteorg,carik sendiri (google). hehehe.. annoying tak fara nih?? :0 pukul 11.30 a.m pagi tadi, Pn.Suriani dari Jasa Merin call then dia cakap.. nur faraain binti shaharudin, anda telah dapat kapal dan diminta lapor di pejabat Jasa Merin,Kemaman,Terengganu dengan Akmar Othman pada Ahad nih.. kapal yang akan anda naiki ialah kapal JM GAGAH 2. jadi siapkanla medical checkup dan barang2 anda...tu la sebab2 fara nak ucapkan sayonara kat korang sume yang sudi membaca nih.. sebab korang baik..fara bg bunga kat korang!! ✿ thanks2!! :) nak tanye apa2 tentang ALAM,tanya lah.. sedia menjawab.. :p





I LOVE YOU!!



P/S *** 
      *** kepada ladies ALAM,2013 jom ke bandung!!! shopping!! 
 
 
 

:: GRACIAS ::

Wednesday, 24 October 2012

~sis graduation~

.
 
 
 24 Okt 2012,hari nih saya pergi majlis graduasi MRSM Alor Gajah kali ke-5.. hah! ni la sekolah saya dulu..sekarang nih jadi sekolah adik saya pulak,Nur Farhana.. dia bakal duduki SPM insyaAllah.. jadi korang doakan untuk dia k..semoga dapat result yang terbaik! ^_^ lama tak jumpa cikgu-cikgu kat MRSM nih.. so,rindu sgt kat cikgu2.. terutama Papa homeroom saya,cikgu Fathur Radzi.. :) tak lupa jugak cikgu-cikgu yang mengajar saya.. TeRiMa KaSiH CIKGU!!! ishk..duduk tunggu lama nah so amik2 la gambar.. (bajet kita lak graduasi) hehehe..



flower for my sis

bergaya dgn bunga orang.. lalala~

nak bunga jugak.. =_=

Doakan saya straight As taw..


 
my lovely mom
 



he is my dad

im not single

budak kecik yang suka bergambar

 
  nak jugak


 
 saya lah


 
 hawa


 
 kosong


 
 lost


 
  lantak pi la orang nak kata apa.. :P



*** P/S :  sis gud luck for SPM..do your best ok! ^_^
              
 

:: GRACIAS ::

Sunday, 21 October 2012

tips utok kamooo ❤ ❤ ❤

.
 
hye korang!! ape cite..hehehe act hari nih nak kuar dengan kawan tapi parent tak bg..huhuhu sangat menyedihkan..so...boring2 duk rumah (bf bz kat genting) nak kongsi tips mcm mane nak wat orang jatuh cinta kat kitew.. :P ehh.. mcm doktor love pulak!i! nih sebagai panduan saje2..kalau tak berjaya jangan report polis cakap fara penipu.. ishk! cian kat fara...huhuhu.. oleh itu,cheh! fara nak kongsi 10 tips mcm mane nak jd lover yg hebat!

 ❤ ermmm... hantar ?? (bf fara hntr ) :P tpi bukan lah!! yang pertama.. korang jangan PUTUS
     ASA!! kalau fara,fara tak ske laki yang cepat putus asa nih.. (◕^^◕) tapi AWAS!!! jangan 
     cilok milik orang lain! HARAM di site nih taw! jangan putus asa tak bermakne korang bole 
     mendesak diorang terima korang..bg yang ♂,agak2 la taw.. jgn sampai ♀ pk awk gedik pulak.. 
     hehe...
 ❤ yang kedua ape ek?? kalo korang sayang seseorang uh,korang akan sanggup lakukan apa saja 
     tuk si dia betol??? hah,yang kedua.. korang kenala selidik tentang dia... mcm birthday kew.. (bf 
     fara taw birtday fara sebelum fara kenal dia..) no ic..makanan kegemaran..hobi dia..kalo korang 
     taw banyak tentang dia,lagi senang tuk kamu dekati si dia.. tapi fara nasihatkan lepas da taw jgn
     jd hipokrit..ape yg korang tak ske tibe2 leh jd ske sbb si dia.. (✖mo2)

❤ ketiga?? cuba rapat dgn orang yang rapat dengan dia.. sebab orang yang kenal dia tentu tahu 
   apa yg dia tak ske,ape yg dia ske,sejarah lama dia,family dia... mcm2 lorh! rapat dengan kawan2 
   dia lebih mudah sebab korang kurang perasaan malu..kalo nak terus kenal die...malu!! kan3??
    ~.~ hah! kalo berani sangat pergi la kenal family dia! hahaha...

❤ ..4.. jadi caring pada si dia (bf fara cakap ♂ mudah jatuh hati pada ♀ yang caring..❞ **jadi dia 
    nak jd laki paling caring dalam hdp fara**) 。 ◕‿◕。 TAPI!! jangan caring kejap jew~ baik ♀,baik 
    ♂.. AWAS pada ♂,jaga2 dgn laki yang caring nih...tkot2 la kalo dia ada niat jahat... rambut sama
    itam aty lain2.. -..-

❤ banyak cara nak ngurat,bg bole,melalui kawan pun bole,mintak no ☎ε pown bole..tapi mintak
    sendirila..jgn suh kawan mintakkan..berani la ckit! :P pada ♂,korang mgkin bole tggu diorg yg 
    approach dlu.. ^_^ (biar lmbt asalkan selamat) kalo dia tak approach,baru koran amik step

❤ kena berlakon baik.. ishk!! elok kew mcm uh??? (✖mo2!!) korang tak leh wat mcm uh..korang kne
    carik pasangan yang boleh terima kamo seadanya..kalo korang hipokrit,bile da lame2 t baru 
    tunjuk perangai sebenar..then,yang tinggal... +_+ HYE!! BYE2!!

❤ hormati dia.. pandangan..pendapat.. (bkn same kew) !_! yang paling PENTING!!!!MARUAH!!☂ nak
    gado?? sabar.. taw tak kesabaran uh asset yang sgt berharga.. tak semua ada taw! fara pun tak
    ada..huhuhu.. :'( (nasib baik bf fara ada) korang perlu hormati family dia jugak..bergaul dgn baik 
    taw.. family kunci segalanya.. :)

❤ no money no talk?? hye! sape ckp??!! hehehe korang tak semestinya perlu berhabisan duit tuk 
    sama dgn dia.. kalo byk kuar duit,pk2 la.. $_$ dia tu balas cinta kamo kew amik kesempatan atas
    kamo..memang cinta itu buta tapi mata still celik an?? jgn bg alasan!korang boleh belanja tp 
    jangan terlebih pulak..ada uh pulak kedekot! cian pasangan diorang..senang cite 50:50 lah! adil 
    apew.. cakap belanje mesti pada laki baru la nmpk gentle! tapi kadang ♂ pun bole belanja ♀.. (tak
    salah key!)

❤ sweet talker?? ape salahnye kalau itu yang buatkan si dia rasa berharga.. mesej la call la.. jangan 
    jd pendiam..nanti dia boring! bukan ♂ jew skekan kezzuuutaaann.. ♀ pun nak kejutan jugak btol 
    tak?? nak contoh..alamak! fara ih bukan sweet pown..tapi bole la... jap2 ~ si dia sedang sibuk 
    sangat buat keje,belikan si dia makanan (tentu dia lupa makan) ~buat video cinta..nak contoh?? 
    nanti fara upload ~cipta lagu tuk si dia (wwaahhh! bole kew??) 0_0 ~ajak keluar and kamo da 
    tggu dpn rumah.. (hepi la dia!!) HAH!! bg ♂,pastikan ditemani oleh mahram kamo taw!! ~bg 
    hadiah..(bkn selalu kan)

❤ lah!! da no 10 da!! tak perasan pulak! setiasa la berada disisi si dia..lebih2 lagi waktu dia 
    memerlukan seseorang.. + cuba pahami si dia.. (letakkan diri kamo di tempat si dia) fara nih kuat
    jeles taw..then,tuk kurangkan fara selalu letakkan diri fara di tempat dia..


JAP! even da sampai ke 10.. fara nak kongsi jugak tentang ego.. ramai yang ego tapi benda nih perlu sgt2 paham memahami.. kalau si dia ego,korang kena mengalah.. jangan ego skali..habisla.... bg yang 18 tahun ke bawah.. belajar dlu key! masa depan penting.. no work,no happy family!!korang..kena buat si dia selesa dgn korang aw.. =)

banyak lagi nih.. tapi sampai becok pown tak habis! hehehe.. k la.. dr.love mengundur diri..
                                       jadila sweet lover!! TATA {。^◕‿◕^。}


P/S *** before korang mencintai seseorang,korang cintailah Allah,Rasul dan keluarga dahulu~
       *** jangan gunakan tips tuk mainkan perasaan orang lain.. (XMO!)





:: GRACIAS ::

Wednesday, 10 October 2012

kedudukan seorang ayah..


ABAH..

hari ini nak kongsi satu cerita tentang pengalaman seorang ayah.. kejadian ini berlaku dihadapan mata saya sendiri yang menangkis ego saya dan mencarik2 hati saya sehingga terasa sayu melihat seorang bapa dalam kesusahan untuk anaknya.. pada hari perkhawinan seorang gadis yang telah meningkat usia.. seisi keluarga telah berkumpul dirumah tumpangan (majlis dijalankan di dewan besar).. seorang ayah ni memiliki empat orang anak.. semuanya telah berjaya dan mempunyai kerjaya.. sewaktu aku dan keluargaku berada di rumah tumpangan tersebut,sedang leka membuat persiapan,tiba2 muncul ayah pengantin berpeluh2 kerana terlambat lalu...


 ayahku bertanya padanya "abang kenapa berpeluh2? abang dari mana?"

dia menjawab " kereta abang rosak,ada kat tepi jalan.. abang bergegas kesini berjalan kaki"

sungguh aku sedih melihat dia.. mempunyai 4 orang anak yang dibesarkan dengan sempurna dan penuh kasih sayang.. namun layanan yang anaknya beri tidak setimpal dengan apa yang mereka dapat.. Allahhu Akhbar!

anda tahu dimana kedudukan seorang ayah?? ingatlah ibu seorang yang wajib kita hormati namun itu bukan alasn untuk kita mengenepikan seorang ayah.. ayah telah mencari rezeki untuk anak2,ayah sanggup melakukan apa saja untuk memenuhi permintaan seorang anak.. dengan ini saya lampirkan bersama hadis2 Rasulullah SAW..








Kedudukan Seorang Bapak

Walaupun ada hadits yang menerangkan dan bercerita tersebut dibawah ini, tetap saja kedudukan ayah dalam penghormatan dan pelayanan ada dibawah ibu 3 derajat.
Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa Sallam pernah berkata kepada seseorang, Kamu dan hartamu adalah milik ayahmu. (Asy-Syafi’i dan Abu Dawud) 


Keterangan :
Terdapat satu riwayat yang cukup panjang berkaitan dengan hal ini. Dari Jabir Radliyallaahu ‘anhu meriwayatkan, ada laki-laki yang datang menemui Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa Sallam dan melapor. 

Dia berkata: Ya Rasulullah, sesungguhnya ayahku ingin mengambil hartaku ….
Pergilah Kau membawa ayahmu kesini, perintah beliau.

Bersamaan dengan itu Malaikat Jibril turun menyampaikan salam dan pesan Alloh kepada beliau. 

Jibril berkata: “Ya, Muhammad, Allah ‘Azza wa Jalla mengucapkan salam kepadamu, dan berpesan kepadamu, kalau orangtua itu datang, engkau harus menanyakan apa-apa yang dikatakan dalam hatinya dan tidak didengarkan oleh teliganya. 


Ketika orang tua itu tiba, maka nabi pun bertanya kepadanya: Mengapa anakmu mengadukanmu? Apakah benar engkau ingin mengambil uangnya?
Lelaki tua itu menjawab: Tanyakan saja kepadanya, ya Rasulullah, bukankah saya menafkahkan uang itu untuk beberapa orang ammati (saudara ayahnya) atau khalati (saudara ibu) nya, atau untuk keperluan saya sendiri? 

Rasulullah bersabda lagi: Lupakanlah hal itu. Sekarang ceritakanlah kepadaku apa yang engkau katakan di dalam hatimu dan tak pernah didengar oleh telingamu!
Maka wajah keriput lelaki itu tiba-tiba menjadi cerah dan tampak bahagia, dia berkata: Demi Alloh, ya Rasulullah, dengan ini Alloh Subhanahu wa ta’ala berkenan menambah kuat keimananku dengan ke-Rasul-anmu. Memang saya pernah menangisi nasib malangku dan kedua telingaku tak pernah mendengarnya … 

Nabi mendesak: Katakanlah, aku ingin mendengarnya. Orang tua itu berkata dengan sedih dan airmata yang berlinang: Saya mengatakan kepadanya kata-kata ini: ‘Aku mengasuhmu sejak bayi dan memeliharamu waktu muda. Semua hasil jerih-payahku kau minum dan kau reguk puas. Bila kau sakit di malam hari, hatiku gundah dan gelisah, lantaran sakit dan deritamu, aku tak bisa tidur dan resah, bagai akulah yang sakit, bukan kau yang menderita. Lalu airmataku berlinang-linang dan meluncur deras. Hatiku takut engkau disambar maut, padahal aku tahu ajal pasti akan datang. Setelah engkau dewasa, dan mencapai apa yang kau cita-citakan, kau balas aku dengan kekerasan, kekasaran dan kekejaman, seolah kaulah pemberi kenikmatan dan keutamaan. Sayang…, kau tak mampu penuhi hak ayahmu, kau perlakukan daku seperti tetangga jauhmu. Engkau selalu menyalahkan dan membentakku, seolah-olah kebenaran selalu menempel di dirimu …, seakan akan kesejukann bagi orang-orang yang benar sudah dipasrahkan.’ 

Selanjutnya Jabir berkata: Pada saat itu Nabi langsung memegangi ujung baju pada leher anak itu seraya berkata: Engkau dan hartamu milik ayahmu !(HR. At-Thabarani dalam As-Saghir dan Al-Ausath).











***  P/S : KAWAN2 SAYANGLAH KEDUA2 IBU BAPA SEMENTARA
MEREKA BERADA DIATAS DUNIA INI..
BERBAKTI PADA MEREKA TIDAK RUGI.. ^_^










:: GRACIAS ::

Tuesday, 9 October 2012

hantaran





TAJUK : ‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?
                                                                                
 

Gadis : Masuk lah dulu, jumpa dengan ayah saya
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak siap

Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengaluka-alukan kedatangan si Teruna.

Teruna : Assalamualaikum.
Bapa G : Waalaikumusalam.


Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu.

Gadis : Mari, duduk kat kerusi
Teruna : eh.

Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka.

Bapa G : nak jalan kemana hari ni?
Teruna : Bandar je cik, dia nak carik barang katanya. Barang apa tak tau lah saya
Bapa G : oh..
Teruna : ??

Hampir 5 minit senyap tanpa suara. Dan ibu si gadis keluar dari tabir ruang utama dan ruang belakang membawa air serta biskut kering. Si teruna senyum kelat.

Ibu G : minum la ni sikit. Kamu sudah sarapan?
Teruna : ehh. Sudah cik. Terima kasih.
Ibu G : kamu malu-malu pula dengan kami.
Teruna : segan cik. Hehe
Bapa G : bila kamu nak hantar rombongan?
Ibu G : eh. Apa ayahnya ni?
Teruna : ehh. Duit takde lagi. Hehe
Bapa G : kamu bawa anak kami kehulu-kehilir. Apa orang kata nanti
Teruna : (eh. Malu ngan orang ke malu ngan Allah, lagi takut orang kata dari Allah yang menghukum) Kami naik kereta je cik, tak de la nampak berkepit sangat. Boleh saya tanya cik sikit
Bapa G : boleh takda masalah
Teruna : pakcik ngan makcik nak letak wang hantaran berapa ye?
Bapa G : kalau boleh 20 ribu
Ibu G : ehh. Tak kisah la, tapi kalau boleh acik nak lebih tinggi sikit dari orang sebelah ni
Teruna : Berapa tu cik?
Ibu G : dalam 25 ribu ke atas dan dulang 25 keatas pihak lelaki
Teruna : (amboi, ko melantak dulang ke ape? Wuhaa.. 25 ribu. Mana nak dapat, aduh) Tingginya acik, tak boleh rendah lagi ke?
Bapa G : itu nasib kamu la, kamu yang nak kat anak kami. Lagipun dialah satu-satunya anak perempuan kami, kene lah market sikit. Nak grand-grand camtu.

Si teruna hampir hilang akal apabila disebutkan harga si gadis itu. Dan si teruna cuba berbincang untuk merendahkan harga si gadis.




Click next pliz..





:: GRACIAS ::

Sunday, 7 October 2012

my life...


HYE!!    ishk.. wat blog tapi tak update rase membazir pulok..hehe.. okey!rasanye sume org ada kawan masing2.. so kali nih saya nak perkenalankan kawan2 saya di ALAM (akedemi laut malaysia)



ok! yg nih nama dia Fatin Syahirah Isa (fb) hehe.. pggl fatin.. dia taw main gitar??? ishk.. taklah.. dia tak tahu main..tahu post jew.. dia susah jatuh aty kat laki aw.. :P sedang mencari cinta (single)..dialah tempat saya mengadu.. :)
kelebihan : hepi selalu (gelak mcm tikus)




ni roomate saya! shannon lojingon... hobi dia tidur ja keja.. dia org sabah bha! pandai BI and laju bile taip mesej..hehe.. jgn marah ya bha gmba curik! ske sgt tgk movie dgn dia.. =)
kelebihan : dia seorg yg tabah..



ni nabila dan kema.. akmar othman seorg ketua yg baik.. dia leader kami!! ^_^ kema nmpk garang tapi sebenarnye dia sporting + baik hati.. kiteorg suma hormat dia sebagai leader..
kelebihan : leadership! :)

nabila pulak... nabila nadzeri nampak pendiam.. pendiam2 pun banyak scandal nih..hehehe guraw jer ye! :P dia pandai.. paling pandai dalam ALAM bg gurlz lah.. :) dia tak ske benda yg remeh temeh..hehe
kelebihan : rajin siapkan kerja..  mesra dgn owg tapi yg dia kenal jew lah..hehe




yg nih namanya nur fathin shahirah.. dia kehilang selipar waktu nih.. sapa2 yg jmpe tolg pulangkan ye..hehe bdk nih mabuk cinta.. tak habis2 dgn capital O.. tapi dia hepi go lucky.. ske marah tapi marah yg tak serius.. malas + tido je keje..hehehe
kelebihan : mudah bertolak ansur dgn kawan2.. sayang kata kawan2..



yg ni pulak... dari kiri: eryn,yana dgn oyen (adlin)... mereka adalah gadis2 yg paling sporting kat ALAM..
 eryn yusof... anak polis.. ishk! garang dia nih aw... kalo marah tak ingat dunia ag dah.. hehemanja orgnye! kuat berusaha! rajin belajar.. :)
kelebihan : tabah mencintai and open minded...

oyen.. oyen ketua palapes.. garang jugak ketua nih.. tapi still amik berat tntg each other.. oyen nih kadang2 serius kadang2 dtg gler die.. hehe
kelebihan : mudah marah tapi mudah reda balik..

mazliyana mazlan.. dia memang hot!! hehe.. tp dah berpunya ye..paling penting dia kreatif.. hehehe sgt2 open minded and dia ske jalan penyelesaian yg mudah.. :)
kelebihan : berani dan pandai bergaya.. ^_^



dari kiri.. uma,ika dgn adila...
uma ambiga.. gadis paling laku kat ALAM.. ramai minat dia taw tapi dia still single.. :) dia ske tnya aku mcm2.. uma nih mudah bg kejesame..
kelebihan : taiko besar ALAM.. (gengster nih) hehe

ika (syafiqah shawaludin).. sowg yg gler2 jugak.. mereka bertiga nih satu kelas.. ika ske tgk movie and dia seorg yg simple.. leh bawak bincang and mudah bile borak2 and bincg dgn dia..
kelebihan : ramai scandal aw! hikhik

adila aziz.. nih lg sorg ramai minat tp dia still keep low profile.. ske menipu tp sebenarnye alim orgnye.. beriman..
kelebihan : mudah wat org percaya dgn ape yg dia kata tp sekarang tak lg!! hehehe



ashikin mustafa... ( yg pgg kepala kura2 uh) mek nih kecoh owgnyer..hehehe.. ajak borak memang best! pemikiran dia matang and tak bising2 hal kecik.. ske bantu org..susah nak gmbarkan dia.. kne kenal sendiri.. terbaik!!! ;) alim taw owgnyer.. =)



geneva!! dia warga negara Philippine tapi taw ckp bahasa melayu ckit.. dia agak pendiam.. tapi sporting aw!!
kelebihan : bergaul dgn sume org dgn baik..



zhou ying... hah.. kiteorg byk wat jahat dgn dia.. asalnyer dr negara cina.. pedagang cina aw!! dtg ALAM nak belajar tntg ilmu pelayaran.. zhou ying nih janggal ckit dgn kiteorg tp kiteorg still pakse dia join kiteorg.. ^_^ 








               
<3 u all <3

:: GRACIAS ::