Friday, 7 December 2012

#salam pelayaran 2

.
 
 WHY SEAFARER??

People keep asking me why you become a seafarer?? And since then..I keep asking myself why they keep asking me like that? It is wrong for a woman to become a seafarer? It isnt possible your CAPTAIN is a woman? HUH! Then the question come back to me again.. Fara,why do you want to be a seafarer?? I am asking myself,why you didnt accept lawyer course in UIA? Not bad right? HAHAHAHA... It is not about money,but it is about where my soul want to be.. i pray to Allah then.... YEAH!!! Positive to Akademi Laut Malaysia. So, this is the time for me to prove to everyone especially a guy out there that a woman also can be a seafarer...
...............................................................................................................................................


Dah berzaman baru la nak update blog nih.. bizi sungguh! masuk port,tak terpikir langsung nak update blog ni.. calling2 jew keje..hehehe..



wit kema 



minum dlu..

 
Now,saya nak cite sikit2 pasal kapal pertama saya,JM GAGAH 2 milik Jasa Merin..
(Gagah la sgt!)

kapal saya.



captain kata ni twilight zone..


Untungnyer saya disini coz dapat ship crew yang sgt baik.. Tapi still tak lupa yg naik kapal untuk belajar.. bukan untuk honeymoon ye.. hikhik kalo nak honeymoon,naik star cruise la.. hahaha




adventure ckit..




kema..


FIRST SHIP<FIRST EXPECTATION<GOOD

navigation equipment..



Rasa nak naik kapal ni setahun with my buddy = Akmar Othman. banyak yang kiteorg pelajari atas kapal ni.. dari buat documentation hingga ship maintenance (painting and shipping). Selama inijuz teori jew kat ALAM,then bile sampai tuk praktikkan benda uh,aduh!! susah gler! contohnye principle of navigation macam Azimuth,Amplitude,Sunrise,Sunset, dan jugak chart work... rasanye teori lagi senang... :'( Second officer la jadi mangsa kami curi ilmu.. "AKMA! FARA! RULE 6 SEKARANG!" ambooi! jam tu jugak dia suh kita baca rule... tabik la second! hahahaha...



anak didik second mate..




azimuth circle..




sextant..


THANKS TO ALL SHIP CREW ESPECIALLY MY SECOND MATE,CHIEF OFFICER AND CAPTAIN!! ^_^


first ship crew..




*** Second,thanks tuk nasik goreng pedas uh.. sangat2 sedap tapi   
       menangis saya dan kema makan..huh! masuk tandas tah berapa 
        kali tah..



:: GRACIAS ::