Saturday, 7 December 2013

# Salam Pelayaran 7

.
 Hye! Lama betul lah tak update blog nih.. maklumlah seafarer.. bz hal dilautan tapi masih tak lupa daratan ye.. Sekarang fara di atas kapal MV Marina Star 35510. Kapal berada di Kemaman. Masih praktikal lagi sebagai deck cadet. Seatime mungkin habis dalam bulan 3 tahun depan dan masuk Akademi Laut Malaysia semula untuk 3rd year. Korang nak taw banjir di Kemaman memang terok dan kiteorang jugak merasakan kesusahannya sekali walaupun kami dilaut dan banjir di darat. Disebabkan banjir yang teruk, kapal putus dari bekalan makanan. Macam mana nak beli makanan? Semua kedai tutup.. Hai.. Nasib baik lah ada jugaklah makanan atas kapal nih.. Nak taw mcm mane? hah! Cook pancing ikan kat laut la.. Caye tak? :) 

Memandangkan fara naik kapal baru,company baru so paperwork pun semuanya baru.. kerja pun baru.. banyak kerja.. Seasick tak? Gile tak seasick! Kapal goyang giler2.. Pening taw! Dekat seminggu jugaklah aku seasick.. :'( masa seasick korang taw fara fikir nak balik rumah je! sangat2 tak larat. Macam mane rasa seasick ek? Korang nak taw kew? Seasick ni banyak.. salah satunya pening kepala, tak dapat makan, perut masuk angin,rasa perut mengolodak2, mengantok.. hah! banyak lah.. ada yang teruk sampai tak boleh bau nasi terus. Kalau bau je nasi,dia muntah.. Tapi fara Alhamdulillah la kan time seasick ar banyak fara makan. hahaha Kalau fara seasick,fara kena makan benda manis atau masam macam coklat,gula2, dan paling berkesan,buah limau.. kalau makan buah limau,fara akan hilang rasa mabuk tu.. hahaha tapi ada sesetengah orang masa seasick,dia tak boleh makan benda manis2 nih.. Tapi fara boleh je.. hahahaha


Hah hari ini fara dah bagi korang tips untuk hilangkan mabok laut (seasick).. ada jer ubat untuk hilangkan seasick,tapi fara cadangkan jangan amik ubat tu coz nanti korang akan bergantung je pada ubat tu.. baik biarkan seasick tu hilang sendiri. tu kalau korang lama lah atas kapal tu.. kalau kejap je,amik jelah seasickness pill untuk hilangkan seasick tu.. atas kapal banyak je pill tu.. :)




Ni limau untuk aku sorang je.. :)
rough


ni lah cuaca di laut
Saya paling depan nih.. ahaha


yeah!!! hehehe padahal belum habis belajar lagi..hihi


Sesiapa yang berminat nak masuk ALAM, rajin2 lah bukak   alam.edu.my... dan tengoklah

blogspot nih 
akademilautmalaysia.blogspot.com .. Korang jugak boleh ikut fb ALAM.. :)

ada fb okey.. hehehe gud luck! ^_^


:: GRACIAS ::

Tuesday, 24 September 2013

:: tulang rusuknya mgkn bukan milik ku ::

.


Ya Allah, didiklah hati ini agar sentiasa tabah menghadapi dugaan yang Engkau berikan.. Ya Allah, jika benar dia bukan jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz, Kau berikan lah aku sedikit ruang untuk bangun semula setelah diri ini di kecewakan.. Maafkan aku kerana melukai hatimu wahai kekasih ku.. Diri ku ini tidak layak untuk menerima cinta mu. Setelah kau temui cinta baru dan setelah hatimu telah berubah, aku tidak mampu berkata apa-apa, melainkan mendoakan kebahagiaan untuk dirimu.. Izinkan aku pergi kerna tak mampu membiarkan diri ini terus dilukai.. Berjuanglah untuk cinta baru mu.. Moga ia menjadi kekuatan untuk diri mu satu hari nanti.. Allah maha Adil, Allah tidak merampas apa yang kita sayang. Sebaliknya dia akan menggantikan dengan yang lebih baik daripada itu. InsyaAllah.. Adakala kita sanggup membiarkan hati ini dilukai demi manjaga hati orang lain. Moga kesabaran ini terbalas dengan kebahagiaan menanti.. Allah.. :')
Sesuatu yang sudah Allah takdirkan menjadi hak kita. Allah tidak akan membiarkan menjadi hak milik orang lain. Aku yakin pada Qada' dan Qadar Mu Ya Allah...



"Ya Allah, berikanlah aku pelangi untuk setiap hujan. senyuman untuk setiap tangisan, rahmat untuk setiap cubaan dan kekuatan untuk setiap dugaan "





:: AKU BUKAN UNTUK MU ::
Dahulu kau mencintaiku 
Dahulu kau menginginkanku 
Meskipun tak pernah ada jawabku 
Tak berniat kau tinggalkan aku 
Sekarang kau pergi menjauh 
Sekarang kau tinggalkan aku 
Disaat ku mulai mengharapkanmu 
Dan kumohon maafkan aku 
Aku menyesal tlah membuatmu menangis 
Dan biarkan memilih yang lain 
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu 
Pasti itu terbaik untukmu 
Janganlah lagi kau mengingatku kembali 
Aku bukanlah untukmu 
Meski ku memohon dan meminta hatimu 
Jangan pernah tinggalkan dirinya 
Untuk diriku 
Sekarang kau pergi menjauh 
Sekarang kau tinggalkan aku 
Disaat ku mulai mengharapkanmu 
Dan kumohon maafkan aku 
Aku menyesal tlah membuatmu menangis 
Dan biarkan memilih yang lain 
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu 
Pasti itu terbaik untukmu 
Janganlah lagi kau mengingatku kembali 
Aku bukanlah untukmu 
Meski ku memohon dan meminta hatimu 
Jangan pernah tinggalkan dirinya 
Meski ku memohon dan meminta hatimu 
Jangan pernah tinggalkan dirinya 
Untuk diriku







:: GRACIAS ::

Sunday, 22 September 2013

:: picture bawah post comment ::

.

Hye semua! apa kabar? Lama sangat lak tak update blog ni.. ha.. kali ni bukan nak cerita tentang kapal.. saya ada kat mane? saya masih atas kapal lagi ni.. JM PERMAI.. memang best lah.. tak payah tnye, pengalaman kat kapal nih paling best taw! nak dengar?? bole tapi kite cerita nanti ye.. ni sekarang fara nak kongsi toturial.. wah.. tak pernah-pernah buat tutorial.. hehe  ni buat ni pun sebab ada orang tanya.. macam mana nak letak gambar bawah post comment?? mcm ni::




yang gambar orang lidi dan border tu.. yang dah tahu senyap2 je.. ni nak kongsi dengan yg belum tahu je.. mula....

:: 1 :: pergi ke blogger dashboard

:: 2 :: pastu pergi template

:: 3 :: edit html

:: 4 :: lepas tu tekan 'Ctrl' dan huruf 'F' serentak

:: 5 :: pastu paste code ini dalam kotak tu::


:: 6 :: enter

:: 7 :: pastu paste code ini dibawah code yg diatas tu:


:: 9 :: save! siap..

:: 10 :: kalau nak tambah picture atau border pun bole.. juz copy code yg sama dengan code no.2 then  paste dibawah code no.2 tersebut..

:: 11 :: contoh??


:: 12 :: paham?? save then tgk jadi tak? hehehe










:: GRACIAS ::

Wednesday, 10 July 2013

# Salam Pelayaran 6

.
Kehadapan kawan2 ku yang disayangi..
cheh! hahaha hangpa taw daq yg aku dah naik kapal.. 27hb Jun.. mean puasa dan raya atas kapal la nampaknye.. huhuhu :'( t nak buat video salam perantauan la.. hahahaha sedih taw! korang ape taw.. :P sekarang aku naik JM PERMAI.. lama jugak time kat location.. Location kat mane?? Sibuk je nak taw eh korang nih.. Locatin kat BEKOK FIELD.. bukak chart sekarang.. Chart no BA 2422.. hahaha tgk sendiri kat mane k.. Aku hantar barang2 supply kat Barge TEKNIK BERKAT.. dan.. platform BEKOK ALPHA..    Last trip lama gak kat location.. 10 hari.. Mohon rindu aku ye.. hahaha Rindu my mummy and daddy.. I LOVE U! jgn gsaw.. anak mu elok2 saja disini.. haha 
Okey.. aku memang ske kapal ni.. crew2 dia pun best.. first time rasa tak menyesal naik kapal.. okey bgtaw nama aku kat orang platform not a good idea k.. habis kecoh.. popular pulak aku kat sana! " kim salam kat fara" adoi.... Tak mo la.. 
YES! aku sorang perempuan dalam kapal nih.. Alhamdulillah.. Di jaga dan dipelihara dengan baik sekali.. hahaha Mcm princess da atas kapal nih.. tapi kerja tetap mcm laki k.. kne marah pun macam lelaki taw.. :P Be tough.. lalalalala miss u miss sepet (akmar othman) dgn miss hottest (fatin).. 
Nak cerita pengalaman kat sini memang banyak sgt.. hahaha training captain mcm aku ni memang tak banyak sey nak cerita tentang kapal ni..hahaha im still learning lg.. huhuh tapi sebelum uh, korang taw tak kapal supply in mcm mane?? kapal supply ni lebih kpd hantar barang kat platform, rig, barge kat laut, and kat work boat kat laut.. yg diorg duduk lama di laut.. so,kapal supply ni akan supply barang2 ke platform,hantar orang untuk crew change.. Kapal ni jugak ada buat towing.. (tarik rig) dan anchor handling.. (anchor yg bersambung dgn work boat or barge).. Kapal supply sentiasa standby membantu operation di sesuatu platform.. huh! panjang cerita aku...
Lihat sini contoh platform..









Crew baru saya! ^_^

Officer on duty..hahaha (dr kiri chief mate Zubir, Captain Muhammad Yasin & En.Amir dr Jasa Merin)


Okey guys.. sampai sini dlu ye.. nanti kite cerita2 lagi.. 
Thanks sudi reading.. apa2 tak paham juz komen dibawah ye..
Selamat myambut bulan Ramadhan Al-mubarak..
Semoga Ramadhan kali ni membawa manfaat berlipat2 ganda utk kita semua..
Amin...


:: GRACIAS ::

Tuesday, 25 June 2013

* BOF (my movie)

 
Nak kongsi dengan korang tentang cerita korea kegemaran aku.. BOYS OVER FLOWERS. hahhaha sumpah tak tipu korang cerita nih memang best! :) 

Cerita ni mengisahkan seorang budak perempuan yang mempunyai pride yg sangat tinggi berjuang dalam mempertahankan cinta dia dengan seorang jejaka yang amat kaya...
Perempuan tu Jan Di hanyalah anak peniaga dobi secara kecil-kecilan..Pastu atas sebab sesuatu kejadian, Jan Di ni dapatlah masok sekolah paling terpengaruh (tempat anak orang kaya) then.... cheh! dia terjumpa... jeng jeng jeng.. pertemuan yang berubah menjadi percintaan.. terjadilah cinta dua darjat.. yang aku suka sangat tentang cerita ni, kesetiaan yang membuatkan diorang kuat... waaaahhh... okey,cerita ni ada banyak part sedih so korang kena lah bawak tisu bersama.. hahaha selain tu... semangat setia kawan tu penting! ^-^ dalam cite ni ske3 dengan semangat setia kawan diowg...




Ni Jan Di bersama kumpulan F4.. Untung dia kan.. heehehe okey gambar kat bawah ni,Jan Di dapat kad merah dari kumpulan F4 coz dia melawan ketua kumpulan F4, Gu Jun Pyo...


























 Ni part2 sweet diorg... 


















 Ni jejaka pilihan saya!! (dalam filem ni jew) hahaaha :P







Ha.. yang pastinye cerita ni happy ending.. jika korang dah tonton,aku bagi 5 star lah kat korang.. yang belum tonton,silalah tonton tentang pahit manis percintaan diorg nih.. Aku jamin tak rugi kalau tengok! ^_^







Because I'm Stupid

I'm really,very foolish
I know of no one other than you
You're looking at someone else
Yet you have no ideas of my feelings like this
T won't be in your days
I won't be in the memories either,however
Only you,I looked only at you
And the tears keep coming
As I watch you walking past
I'm still happy
Even yet you still don't know my heart
I should stop this and go
I really want to see the day
I'm withstanding the pain each day
"I love U" is playing on my lips
Alone once again,crying for u
Alone once again,missing for u
Baby! I love u! Im waiting for u!







:: GRACIAS ::

Monday, 24 June 2013

selendang murah!! ^_^

 
Salam sejahtera.. ;) berdirinya saya di sini.. cheh! hahahaha okeylah. entry kali nih,aku nak lelong tudung selendang. Aku jual selendang?? aik korg ingat aku ni business woman kew?? aku woman seafarer lah.. bukan bisnes woman taw... ni adala sorg kawan aku ni mintak aku tolg jualkan selendang untuk dia.. oleh krana aku tak pandai menjual,aku cakap la takpe shera,t aku tolong promosikan selendang ko kat blog aku yer.. hehehehe
dah janji dengan dia so aku tunaikan lah janji aku...


HARGA PROMOSI RM25 only.. 
(tak termasuk kos penghantaran)


ni anchor2.. seafarer la katakan..hehe

code : S 001 ♛


♛ code : S 002


code : S 003 ♛


♛ code : S 004


Kepada sesiapa yang berminat,sila  hubungi cik Shahirah 014-8468368.. ^_^ atau email di faraizat09@gmail.com.

Jangan lupa ~nama,alamat dan no fon.. :)



:: GRACIAS ::