Sunday, 26 May 2013

# salam pelayaran 4




Sudah la jugak tak update blog.. sampai dah tak tahu nak cakap ape dah ni.. teruk-teruk..
yela duduk atas kapal IDS Darussalam.. aku tak bawak laptop,so online la guna hp.. kehulu kehilir dgn hp.. hehehe sampai kat laut yg tak de line tu pun still pegang hp lg.. hehehe..

Dah 3 bulan da kat laut padahal tiap2 minggu turun darat..hahaha  best ke duduk laut?? mesti nak tanya tu kan3?? nak tahu ape yg paling best? sunset dan sunrise... tgk dgn mata sendiri.. memang cantik ciptaan Tuhan.. takde gmbr nak tunjuk kat korg.. sebab terlalu kagum so tak tertangkap la gmbr..hehehe

Sejak naik kapal IDS Darussalam ni aku tak update lgsg pasal kapal nih eh..hehehe..
nak update tentang kapal ni pun,gmbr sume ada dekat fatin.... fatin,bile nak bg gmbr nyer nih?? hehehe jd tak dapat update mcm mane rupa kapal nih.. apa saya nak tulis hari ni,tentang fire drill atas kapal.. :) Fire drill ni diadakan sebulan sekali.. ^_^


FIRE DRILL

Fire alarm : continues ringing of bell.. rrriiiiinnnggggggg.....

Then,semua krew kapal akan berkumpul di Muster Station.. (tempat perhimpunan waktu kecemasan)

Chief officer (penolong captain) kan bagi arahan kepada semua krew untuk bertindak padamkan api) tapi.... chief officer bertindak atas arahan captain (captain duduk atas bridge).. apa2 yg terjadi,chief mate akan lapor kan kepada captain.




semua krew berkumpul di muster station

semua krew melakukan tugas masing2.. tu fireman outfit..

operasi pemadaman api...


♛ padam api guna fire hose pulak.. :)


tembak api!!! hehe

♛ yang pakai bj biru uh bosun,yg oren tu cook kami..

yang depan pakai bj biru pekat ni 3rd officer

apa yg penting?? KERJASAMA!!!


tgk aku tu.. tak taw nak buat ape dah..hahaha

semua krew berkumpul untuk safety meeting

segala cacat cela drill akan dibincangkan dalam safety meeting ini


okey.. sesi bergmbr pulak! hehe

senyum...


itu saja yang dapat dikongsikan dalam cerita blog captain fara kali nih.. nanti kongsi pengalaman drill lain pulak.. ada mcm2 drill taw.. abandon ship drill,oil spill drill, man overboard drill.. ^_^

terima kasih sebab sudi baca.. sila singgah lg.. :)







:: GRACIAS ::