Wednesday, 10 July 2013

# Salam Pelayaran 6

.
Kehadapan kawan2 ku yang disayangi..
cheh! hahaha hangpa taw daq yg aku dah naik kapal.. 27hb Jun.. mean puasa dan raya atas kapal la nampaknye.. huhuhu :'( t nak buat video salam perantauan la.. hahahaha sedih taw! korang ape taw.. :P sekarang aku naik JM PERMAI.. lama jugak time kat location.. Location kat mane?? Sibuk je nak taw eh korang nih.. Locatin kat BEKOK FIELD.. bukak chart sekarang.. Chart no BA 2422.. hahaha tgk sendiri kat mane k.. Aku hantar barang2 supply kat Barge TEKNIK BERKAT.. dan.. platform BEKOK ALPHA..    Last trip lama gak kat location.. 10 hari.. Mohon rindu aku ye.. hahaha Rindu my mummy and daddy.. I LOVE U! jgn gsaw.. anak mu elok2 saja disini.. haha 
Okey.. aku memang ske kapal ni.. crew2 dia pun best.. first time rasa tak menyesal naik kapal.. okey bgtaw nama aku kat orang platform not a good idea k.. habis kecoh.. popular pulak aku kat sana! " kim salam kat fara" adoi.... Tak mo la.. 
YES! aku sorang perempuan dalam kapal nih.. Alhamdulillah.. Di jaga dan dipelihara dengan baik sekali.. hahaha Mcm princess da atas kapal nih.. tapi kerja tetap mcm laki k.. kne marah pun macam lelaki taw.. :P Be tough.. lalalalala miss u miss sepet (akmar othman) dgn miss hottest (fatin).. 
Nak cerita pengalaman kat sini memang banyak sgt.. hahaha training captain mcm aku ni memang tak banyak sey nak cerita tentang kapal ni..hahaha im still learning lg.. huhuh tapi sebelum uh, korang taw tak kapal supply in mcm mane?? kapal supply ni lebih kpd hantar barang kat platform, rig, barge kat laut, and kat work boat kat laut.. yg diorg duduk lama di laut.. so,kapal supply ni akan supply barang2 ke platform,hantar orang untuk crew change.. Kapal ni jugak ada buat towing.. (tarik rig) dan anchor handling.. (anchor yg bersambung dgn work boat or barge).. Kapal supply sentiasa standby membantu operation di sesuatu platform.. huh! panjang cerita aku...
Lihat sini contoh platform..









Crew baru saya! ^_^

Officer on duty..hahaha (dr kiri chief mate Zubir, Captain Muhammad Yasin & En.Amir dr Jasa Merin)


Okey guys.. sampai sini dlu ye.. nanti kite cerita2 lagi.. 
Thanks sudi reading.. apa2 tak paham juz komen dibawah ye..
Selamat myambut bulan Ramadhan Al-mubarak..
Semoga Ramadhan kali ni membawa manfaat berlipat2 ganda utk kita semua..
Amin...


:: GRACIAS ::

2 comments:

Yatie Fizzy said...

Salam Ramadhan Al-Mubarak jugak tuk farah. ala sedey ney kene pose & raya atas kapal yer :-(...tak mo sedey2 yer!! raya kan sebulan..eh baru jew pose dah citer raye ney..hahaha ^_^v

Rozalia Binti Alik said...

assalamualaikum. salam ramadhan .

hope follow me back . done follow yours :)

namakuroza.blogspot.com

btw nice story n nice blog ! :D