Thursday, 3 April 2014

Akademi Laut Malaysia Cadet Intake 2014



Hye.. Lama dah tak update blog nih.. mungkin tak taw apa nak update kot.. hehehe rasanya belum terlambat nak ucapkan tahniah kepada adik2 yang berjaya dalam SPM.. Kepada yang tidak berjaya, tidak mengapa.. Jangan putus asa kerana perjalanan korang panjang lagi okey.. Buktikan kecemerlangan anda pada masa hadapan.. Cayok2.. So la ni nak share tentang AKADEMI LAUT MALAYSIA INTAKE 2014.. kepada semua yang berminat nak belayar.. mai22 isi borang dulu.. cuba nasib.. yala siapa taw.. jika anda ditakdirkan untuk belayar kan.. Ramai yang add facebook saya then tanya pasal ALAM dan kapal.. Akak macam mana nak mohon? Akak saya hargai minat anda.. sekarang peluang tengah dibuka untuk yang berminat.. yang tak berminat tak usah sibuk2.. hehehehe Kepada yang berminat sila ke link ini :

http://alam.edu.my/admissions/cadetship-2014-intake/


Course yang ditawarkan ::
a) Navigating Officer Cadet (Diploma in Nautical Studies) = bawak kapal lah
b) Marine Engineer Officer Cadet (Diploma in Marine Engineering) = repair engine kapal lah

ENTRY REQUIREMENTS:
  • Single, male / female, not more than 25 years of age on 11 August 2014
  • SPM with minimum ‘C’ or with strong credits in 5 subjects; Bahasa Malaysia, English Language, Mathematics, Additional Mathematics and Physics
  • Mentally, physically and medically fit
  • Minimum height of 158cm and weight of 48kg for male applicants (BMI:18.5 – 24.9)
  • Minimum height of 155cm and weight of 42kg for female applicants (BMI:18.5 – 24.9)
  • Not colour blind
  • Good eyesight without visual aid for Navigating Officer Cadet
  • Visual aid with a limitation of 200 for Marine Engineering Officer Cadet
*Degree and Diploma holders are encouraged to apply
Hah.. kat atas ni requirement dia.. So jika anda berminat dan menepati kateria yang dia mintak,apa lagi.. mohon sekarang.. Pegi ke http://alam.edu.my/admissions/cadetship-2014-intake/ then baca arahan yang ada satu per satu.. fahamkan ye..  pastu download borang yang ada pada link tersebut. Then tukar nama borang yang telah diisi dengan nama seperti yang dikehendaki dalam link tersebut.. hantar email kepada ALAM dengan attachment borang yang telah anda isi.. Itu saja.. Selamat mencuba.. Gud Luck!!



:: GRACIAS ::

Sunday, 9 March 2014

# Salam Pelayaran 8

.

Salam.. Akhirnya tamat sudah praktikal selama 1 tahun di atas kapal.. wah3,, mcm tak percaya jew.. kejap sangat kan?? Susah senang itu semua da jadi pengalaman untuk aku.. 12 bulan atas kapal bukan semua perempuan mampu lakukan.. hahh.. sekarang time cuti pulak.. bulan 7 ni baru masuk Akademi Laut Malaysia semula untuk final year (seniorrr) hehe..   

Ni mungkin salam pelayaran yang terakhir ye.. akan sambung balik salam pelayaran ke 9 pada tahun 2016 nanti sebagai officer atas kapal...hehehe berakhir sudah zaman cadet... 


Bagi yang berminat untuk masuk ALAM,next intake pada bulan 7 ni okey?? Gud luck.. Prepare sebab nak masuk alam.. nanti kena buat essay.. :) Sampai di sini dululah.. TATA  

:: GRACIAS ::

Saturday, 11 January 2014

Snake In The Grave

.

Hye pembaca blog yg setia.. Sudah lama tak update blog da.. fuhhh2 berabuk!hehehe sekarang saya masih di kapal lagi.. boleh jew update blog kan3?? hehe memang lah boleh.. kapal ni ada wifi maa... kat tengah laut pun still boleh bukak fb taw.. jangan jeles.. hehehe 

Hari ni fara nak kongsi tentang satu cerita ni..Di alam perkuburan....

Snake In The Grave

http://www.youtube.com/watch?v=uuTOAjJ5dy8

Menceritakan tentang jenazah yang hendak dikebumikan.. Seekor ular hitam menunggu jenazah di liang lahad tempat jenazah tersebut hendak dikebumikan.. Lalu mereka gali kubur yang kedua, sewaktu hendak dimasukkan jenazah tersebut ke dalam liang lahad itu, terdapat ular hitam yang sama juga didalam kubur tersebut.. sama lah dengan kubur2 seterusnya, kejadian yang sama tetap berlaku. Akhirnya mereka membuat keputusan untuk mengebumikan juga jenazah tersebut dan seterusnya hanya berserah pada Allah.. Subhanallah... Video dari ILuvUAllah production dikatakan benar kejadian ini yang berlaku di Istanbul. Sama ada benar atau tidak, Wallahualam...Saya tidak pasti.. Yang pastinya, video ini mungkin dapat memberi sedikit pengajaran dan tauladan untuk kita semua.. Jemput menonton ye semua... :')
...................................................................

:: GRACIAS ::